Chcete ušetřit? Ze statistik vyplývá: přestaňte pít kávu a alkohol, chodit do restaurací a kouřit
26. 07. 2022

Chcete ušetřit? Ze statistik vyplývá: přestaňte pít kávu a alkohol, chodit do restaurací a kouřit

Možná vás už nějakou dobu napadá, že tahle doba je tak trochu zvláštní. Nejprve pandemie, respirátory, lockdowny, teď pro změnu zdražování na každém kroku a inflace. Proto to dneska bude trochu odlehčenější s tipy, jak ušetřit na „zlozvycích“ a přitom vlastně žít zdravěji.

Cukr, káva, alkohol… žrouti našich peněz

Pokud to všechno jíme a pijeme řekněme umírněně, asi nám náklady za tyto položky do peněz tolik nepolezou. Pokud však jedno nebo více z toho konzumujeme ve větší míře, a ještě k tomu kouříme, může se stát, že se naše výdaje navýší třeba o 3000 korun měsíčně, ale i víc. Alespoň to vyplývá ze struktury aktuálního spotřebního koše, který zveřejňuje Český statistický úřad (ČSÚ).

Ano, sice náklady na bydlení, vodu, energie a jídlo představují největší výdaj našeho rodinného rozpočtu, ale například kouření cigaret z naší peněženky vytáhne také vysokou částku. Kuřák kvalitnějších cigaret, který vykouří v průměru jednu krabičku denně, za svůj zlozvyk utratí klidně 3600 korun měsíčně. Pokud jsou takoví kuřáci v rodině dva, bavíme se o částce přes sedm tisíc korun jen za cigarety.

Takže nejen bydlení, energie a voda tvoří tisícovkové položky našeho rodinného rozpočtu. Prostě stačí kouřit nebo si každý týden dát nějaké to pivo, víno a tvrdý alkohol, zajít opakovaně do kavárny na kávu a zákusek či do restaurací na oběd nebo večeři a tisíce z našich vydělaných peněz nebo úspor jsou pryč.

Co s tím?

Nekouřit, nepít alkohol a kávu. Někteří nejspíš namítnou, že už by jim nezbyla žádná radost. Možná by však stačilo udělat jen pár více či méně jednoduchých kroků, které by mohly náklady za tyhle položky v rozpočtu snížit. Například si dát o pár cigaret denně méně, místo tří piv jedno anebo si koupit kávovar, kvalitní kávu a udělat si voňavé chvíle a pohodu u sebe doma.

Nezanedbatelnou položkou rodinného rozpočtu jsou ale překvapivě i nealko nápoje. Podle spotřebního koše ČSÚ totiž utratí průměrný Čech za minerální vody a slazené nápoje téměř 385 korun měsíčně. Už v případě tříčlenné domácnosti se opět dostáváme na částku přes tisíc korun. S nadsázkou se tak dá říct, že k ušetření tisícovky měsíčně stačí pít vodu z kohoutku.

A pokud si přece jen nedokážeme odpustit sladkou chuť nápojů, stačí si zaběhnout do přírody, natrhat si pampelišky, kvetoucí černý bez nebo jiné jedlé květy, koupit dvě tři kila cukru a kyselinu citronovou a můžeme si vyrobit šťáv, co hrdlo ráčí. Milovníci bublinek si zase za částku od tisíce korun můžou pořídit domácí výrobnu na sodu a pak už nemusí pro balené nealko nápoje chodit do obchodu.

Ušetřit můžete i za jídlo

Neznamená to, že musíte kupovat místo kvalitní šunky salámy a místo smetanových jogurtů nízkotučné, ale pokud jste dosud řešili obědy v zaměstnání návštěvou restaurací nebo si zašli na večeři do restaurace několikrát měsíčně, možná by stálo za to si oběd do práce nosit z domu a dobrou večeři podobnou té v restauraci si připravit ve své vlastní kuchyni.

Na jídle připraveném doma se podle statistiků dá totiž ušetřit klidně až sto korun denně. Možná i víc. A to dělá v řádech měsíců už pěknou sumičku peněz. Stejně tak můžete omezit jízdy autem, a pokud to jen trochu jde, využít k dopravě do zaměstnání prostředky hromadné dopravy. Když pak chůzi od autobusu nebo vlaku prodloužíte o krátký výšlap do parku nebo blízkého lesa, uděláte něco i pro svoje zdraví.

Rezerva je nutná v každé době

Je samozřejmě dobré, aby člověk byl připravený na horší časy už předem. Ideální je mít z minulosti vytvořenou rezervu, která zajistí případné vyšší náklady. Spolu s investicemi je rezerva, pokud je dobře nachystaná a dlouhodobě rozplánovaná, lepší a méně „bolestivé“ řešení než šetření na věcech, které nám přinášejí radost a potěšení. Pokud je ovšem konzumujeme v rozumné míře.

Věřme, že se všechno vrátí do starých kolejí. Nicméně právě teď je dobrý čas k zamyšlení, jak svoje případné rezervy využít, anebo jak si je naopak začít vytvářet i teď. Pokud s tím potřebujete pomoct, ozvěte se přes stránku s kontaktními údaji.



Vladimíra Koblišková
Autor: Vladimíra Koblišková

Jako poradce pracuji od roku 1994. Průzkumy ukazují, že až 80% lidí se v průběhu života setká s určitými finančními problémy. Asi Vás teď překvapí, že ve většině případů není problém v tom, že by lidé málo vydělávali , ale chyba je ve špatném zacházení a hospodaření s penězi.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení